Marko: "Ed maakt de rommel en ik ruim op.”

Marko en Ed

Marko en Ed of Ed en Marko. Op het eerste gezicht lijken ze best veel op elkaar: zelfde baardje, zelfde legerprint-broek, maar eenmaal in gesprek zijn er best wel wat verschillen. Ik trof deze twee broers een keer aan bij het winkelcentrum en werd meteen naar hun voertuig getrokken: benieuwd naar hun verhaal ging ik met ze in gesprek.

Team Werkkans
Team Werkkans

Ed (50) en Marko (54) zijn broers. Ze zijn geboren in Rotterdam (en dat hoor je!) en sinds zeven jaar wonen ze in Nijmegen (Hatertse Hei). Ze werken in Angeren bij Werkkans. Voor dit werk kwamen ze naar onze stad toe.

Gezin van zeven kinderen

Ze groeiden op in een gezin met zeven kinderen: vier jongens en drie meisjes. Een groot gedeelte van de familie is inmiddels naar Amerika verhuisd. Marko heeft zelf twee kinderen. Zijn zoon woont met twee kleindochters in Dubai. Zijn dochter woont met z’n kleinzoon in Utrecht.

Werken naar wat er wél lukt, bij Werkkans

Marko heeft zijn werkzame leven lange tijd in de keuken doorgebracht, als kok. Vanwege zijn knie lukt dat niet meer. Ed heeft een stuk metaal in z’n schouder, waardoor hij regelmatig veel pijn aan z’n schouder heeft en daardoor ook geen ‘reguliere’ baan kan vinden. Om die reden werken ze allebei bij Werkkans (werk-kans.nl): een werkgever waar gekeken wordt naar wat er nog wél lukt en waar je de ruimte krijgt om je in te zetten zoveel als je wilt en wat er lukt.

Ed
Ed
Marko
Marko
messen, bijl en zwaard
Messen, bijl en zwaard
Gietijzeren bankje
Gietijzeren bankje

Werken bij Werkkans

Bij Werkkans werken mensen met een psychische kwetsbaarheid met lichtverstandelijke beperking, en arbeid- achterstand. Hierbij krijgt iedereen, ongeacht achtergrond en/of verleden, een kans om te werken. De werkzaamheden zijn gericht op activerende werkplekken waar participatie voorop staat in het groen, staal en houtbewerking. De mannen en vrouwen krijgen hierbij alle ruimte om ook eigen creativiteit en regie in werkzaamheden te krijgen. Marko: “Er werkt ook een man van 72 met een verstandelijke beperking en die maakt behoorlijk wat meters. Dat is dus het mooie van ons werk: iedereen kan z’n talenten inzetten en wanneer je werkt wordt er ook gewoon van je verwacht dat je volop meedoet. Zo begeleid ik ook wel jongens die net van start gaan. Ze noemen me ook wel de papa op het werk. Soms wordt er met sjofels of kranen gewerkt. Ed heeft daarvoor de beschikbare papieren, dus mag hij daarmee werken. Dat geldt ook voor de kettingzaag.”

Gietijzeren bankjes opknappen

Marko en Ed werken vaak samen met nog enkele andere collega’s aan het opknappen van tuinen, voor mensen die het zelf niet meer goed kunnen. Marko: “Zo komen we ook veel bij ouderen thuis en ontdekten we hoeveel nostalgie er heerst rondom de gietijzeren bankjes die mensen hebben staan. Om die reden zijn we begonnen met het restaureren van bankjes van mensen, zodat die er weer als nieuw bij staan. Daar kwam zoveel vraag naar dat we in het afgelopen jaar wel veertig bankjes hebben opgeknapt. In de winterperiode, wanneer er veel minder tuinwerk te verrichten is, knappen we onder andere die bankjes op in de werkplaats van Werkkans.”

Marko is de prater van de twee

Er zijn dus ook duidelijk verschillen tussen de twee mannen. Marko is de prater van de twee en Ed vindt dat wel prima, die is wat rustiger. Tijdens het werk is Ed vaak degene die het harde werk verricht en Marko zorgt ervoor dat het netjes wordt achtergelaten bij de bewoners. Toen Marko een jubileum vierde bij Werkkans, kreeg hij een gele monokini van z’n collega’s. “Dat is zo’n beetje de sfeer bij ons het op het werk”, zegt Ed.

Bijlen, zwaarden en messen

Of ik het goed inschat dat de twee ook concertgangers zijn? Ed: “Nee, helemaal niet, maar we hebben wel een hele andere interessante hobby. We smeden namelijk bijlen, zwaarden en messen. Wat we daarmee doen? Ophangen, ter decoratie en ook verkopen. Wanneer we dit vervoeren zorgen we ervoor dat de zwaarden zodanig zijn ingepakt dat ze niet als wapen worden gezien, anders mag dat natuurlijk niet. Het smeden kunnen we ook in de werkplaats van Werkkans doen.”

Bezoek aan Hatert voor de Lidl

Ze wonen samen in de Hatertse Hei en komen iedere twee weken naar het winkelcentrum in Hatert, voor de Lidl. In eerste instantie kwamen ze speciaal voor de aardbeienkwark in emmers. Vandaag staan de standaard boodschappen gepland: limonade, koffie, brood, maïswafels. Ed gaat vanavond bij z’n vriendin eten en Marko blijft thuis.

Ten slotte vraag ik de heren wat ze in elkaar waarderen.

Marko over Ed: “Het is een harde werker en hij is technisch heel erg begaafd. Wanneer hij net uit het ziekenhuis komt bijvoorbeeld, wil hij twee dagen later alweer aan het werk, ook als dat niet verstandig is. Hij is ook eigenwijs, dus het heeft niet zo veel zin om te zeggen dat hij nog even langer moet wachten.”

Ed over Marko: “Marko is gelukkig heel erg goed met formulieren en administratie, dat heb ik zelf nooit goed geleerd. Hij is echt een nerd, maar dan in positieve zin. En een trotse man.”

 

Wil je reageren op dit artikel? Stuur dan een e-mail.

Marko: “Ed maakt de rommel en ik ruim op.”

Diede: “Een betere plek had ik me niet kunnen wensen.”

Wessel: “Wat ik zeker ga missen is die heerlijke directheid.”