NICOLE EN VANESSA: ``OF NU JE ZEEMAN DRAAGT OF MEXX...``

NICOLE EN VANESSA

In Hatert kennen we twee basisscholen: Basisschool de Vossenburcht en Basisschool de Klumpert. Hoe kenmerken deze scholen zich? Doen ze ook dingen samen in de wijk? Twee moeders, Vanessa (Klumpert) en Nicole (Vossenburcht), delen hun ervaringen met me. Zij werden hiervoor benaderd door Ans Nieuwenhuis, coördinator Bredeschool Nijmegen, van Bindkracht10.

Vanessa en Nicole blijken elkaar al te kennen! Hoe? Dat lees je verderop. Over deze rubriek ‘Op het bankje met…’ herinneren ze zich nog de eerste persoon op het bankje: Kay Welzen.

Vanessa: “Ik weet dat er op school veel over gepraat werd toen hij was overleden. Dat sloeg er behoorlijk in bij iedereen. Hij was altijd zo vrolijk.” Nu over naar Vanessa en Nicole. De schoolkeuze was eerst vooral praktisch. Nicole (34) begint te vertellen over de Vossenburcht. Haar dochter Eva (4) zit op deze school. De Klumpert ligt wel dichter bij haar huis.

Waarom heb je dan toch voor de Vossenburcht gekozen?
“Heel praktisch eigenlijk. Ik zit in een rolstoel en bij de Klumpert kan ik niet overal komen en zijn er verdiepingen. Bij de Vossenburcht is het overal toegankelijk voor mij. Daarnaast had mijn dochter het direct naar haar zin en veel vriendinnetjes. Als mijn kind het fijn heeft, dan hoef ik niet meer te twijfelen.”

Woensdag waterdag

Ouders worden volgens Nicole actief betrokken door de school. “Er zijn verschillende commissies, zoals die van de sportdag en de avondvierdaagse. Dan help ik bijvoorbeeld met de verzorging van eten en drinken. Ik vind het een hele positieve school, waar gezondheid hoog in het vaandel staat. Daarom, op woensdag: waterdag. En de docenten zijn heel toegankelijk en kennen je persoonlijk.”

Vanessa wisselde van school

Vanessa (38) had haar dochter eerst op de Vossenburcht zitten, maar Jarmara (5) speelde buiten school om vooral met de kinderen van de Klumpert. Voor Vanessa was het dus niet zo moeilijk om na een half jaar te wisselen van school. Zij en haar kinderen voelen zich er heel erg thuis. “Het mooie is dat ouders actief betrokken worden bij van alles. Ik ben ook hulpouder, help mee bij de bieb en sinds kort ook bij de TSO en zit bij de oudercommissie. We mogen meedenken en we hebben echt zeggenschap. Er zijn veel vrijwillige moeders (en ook wat vaders), wat heel fijn is.”

Elkaar in hun waarde laten

Vanessa: “Ik vind het ook bijzonder dat er zoveel nationaliteiten rondlopen. De kinderen leren van elkaar en laten elkaar in hun waarde. Of ze nu in een broek van de Zeeman rondlopen of van de Mexx. En ja, ook wij hebben op woensdag waterdag.”

Thema-afsluiting met beide scholen

Wat heel leuk is, is dat er een paar keer per jaar een gezamenlijke themaafsluiting plaatsvindt in de gymzaal, samen met de kinderdagverblijven en peuterzalen. Een voorbeeld van zo’n thema is ‘Familie’. Waar ook ouders, opa’s en oma’s en overige familieleden mogen komen kijken. In het verleden was er best wat rivaliteit tussen de scholen, maar Vanessa en Nicole merken daar weinig van. Hun kinderen zitten nog niet zo lang op school.

Hun conclusie is dat de scholen toch ook echt verschillend zijn en dat dat eigenlijk helemaal niet erg is. Dat maakt ook waarom je als ouder voor de een of de ander kiest. “Het is wel mooi dat we elkaar op steeds meer fronten juist ook weten te vinden.”

Speel Leer Weekend

“Eén keer per jaar wordt er een Speel Leer Weekend voor moeders en kinderen georganiseerd door Bindkracht10 in samenwerking met beide scholen. Ook worden twee gezinnen uit de wijk Hatert meegevraagd. In totaal kunnen er 40 personen mee. De samenstelling van de groep kan bestaan uit verschillende culturen. Het weekend is voor iedereen toegankelijk ongeacht je beperking, achtergrond of gezinssamenstelling. De invulling van dit weekend wordt door een werkgroep vastgelegd. De werkgroep Speel Leer Weekend bestaat uit moeders van beide scholen. Het doel is het samen spelen en leren van elkaar met je kind(eren). Ook wordt er voor ontspanningsmomenten gezorgd. Overdag zijn moeder en kind(eren) vooral actief in groepen door middel van spel en activiteiten die aansluiten op het thema. Ook is er ruimte voor vrij spelen. In de avond zijn er workshops en leerzame onderwerpen waarover gediscussieerd kan worden. Dit kan gaan over de opvoeding, sociale media, pesten, school, voeding, et cetera.

Kwaliteitenspel

Het afgelopen weekend hebben we een kwaliteitenspel gespeeld met de moeders. Dit is een spel waarbij je leert je eigen kwaliteiten te benoemen en het is ook leuk om van andere moeders te horen welke kwaliteiten zij bij jou vinden passen, waar jij zelf niet aan hebt gedacht. Soms zijn er wat taalbarrières, maar dan helpt Google Translate heel erg goed ;-).” Vanessa, ook werkzaam in de werkgroep van dit weekend (en van nog andere projecten): “Ik heb mensen echt zien groeien na zo’n weekend. Heel mooi om te zien.” En hier hebben de beide moeders elkaar dus leren kennen, want Nicole was de afgelopen keer ook mee. Zij zit in een rolstoel en dit weekend is onder andere bedoeld om iemands zorgen weg te nemen.

Wat hebben jullie met de wijk Hatert?

Nicole: “Heel praktisch, wij konden hier negen jaar geleden een huis krijgen. Ik wist wel dat Hatert niet zo goed bekend stond, maar ik moet je eerlijk zeggen dat we hier heel fijn wonen. Eva heeft veel vriendinnen, buren zorgen voor elkaar, terwijl ze de deur echt niet platlopen. En we hebben een buurtapp, waar soms iets op wordt gezet, waardoor we elkaar kunnen helpen. We woonden eerst in Nijmegen- Oost, maar ik hoef eerlijk gezegd niet meer terug, vind het prima hier.”

Ons-kent-ons-mentaliteit

Vanessa: “Ik kom oorspronkelijk uit Nijmegen en mijn vader en kennissen wonen in de Molukse wijk in Hatert, maar heb een hele tijd in Gennep en Rotterdam gewoond. Hatert kent een ons-kent-ons-mentaliteit. Je hoeft niet met iedereen bevriend te zijn, maar mensen laten elkaar in hun waarde. Via de school ben ik bij Select Hatert terechtgekomen en help ik op woensdagmiddag bij de Knutselclub. Daar komen nu al ongeveer 25 (soms meer) kinderen per keer. En tijdens het naschoolse gymen, op donderdag, wordt het ook steeds drukker. Ik voel me fijn en vertrouwd in Hatert. Voor de kinderen is er heel veel te doen. En, o ja, sinds kort ben ik ook wijkheld, dus samen met mijn kinderen gaan we zo nu en dan zwerfvuil opruimen.” Heb je nog wensen voor de wijk? Hier moeten ze allebei heel erg lang over nadenken. “Nee, eigenlijk is hier alles wel!”, roepen ze allebei.

Wil je reageren op dit artikel? Stuur dan een mail naar ophetbankjemet@gmail.com.