Diede: "Een betere plek had ik me niet kunnen wensen."

Diede

Tijdens een training Deep Democracy leerde ik Diede kennen. Bij toeval kwamen we erachter dat we allebei in Hatert wonen en ze vond het leuk om haar verhaal op het bankje te delen. Ze vertelt over haar werk voor Spectrum en de Leefbaarheidsalliantie, haar fascinatie voor stekken en ietwat absurdistische series.

Diede (26) heeft ongeveer een half jaar aan de Vossendijk in het pand van de SSHN gewoond en sinds kort woont ze op de hoek van de Thorbeckestraat en de Malderburchtstraat. Diede: “Een betere plek had ik me niet kunnen wensen! Het is er echt heel rustig en ik heb een geweldig uitzicht. Als ik naar de bioscoop wil of de natuur in, ben ik heel snel in Malden of bij de Hatertse Vennen. Maar ook het centrum van Nijmegen is prima te doen. En binnen vijf minuten ben ik bij de supermarkt. Ik ben dik tevreden dus.”

Spectrum en de Leefbaarheidsalliantie

Diede werkt sinds een tijdje bij Spectrum in Arnhem en van daaruit werkt ze voor de Leefbaarheidsalliantie. De alliantie is een initiatief vanuit de Provincie waarmee bewonersinitiatieven ondersteund kunnen worden. Een mooi voorbeeld daarvan is een idee van bewoners van de Treubstraat in Hatert. Zij wilden gezamenlijk hun groen in de straat beter benutten. Met behulp van de Leefbaarheidsalliantie hebben ze plannen concreet kunnen maken. Diede: “Wanneer bewoners een goed idee hebben, weten ze vaak niet zo goed waar ze kunnen starten. Via iemand van de gemeente, of bijvoorbeeld een opbouwwerker komen ze dan bij ons terecht. Of natuurlijk via de website van de Leefbaarheidsalliantie (www.leefbaarheidsalliantie.nl), echt de moeite waard om daar even een kijkje te gaan nemen wanneer je een goed idee hebt.”

Dorpshuizentour

Een van de projecten waar Diede nu projectleider van is is de Dorpshuizentour, elke keer in een andere regio: circa twintig vrijwilligers van verschillende dorpshuizen gaan bij elkaar op bezoek om van elkaar te leren. Diede: “Het is echt heel leuk om te zien hoe mooi dat werkt. Door bij elkaar op bezoek te gaan, leren ze van elkaar, zodat niet iedereen het wiel opnieuw hoeft uit te vinden. Ze komen zo ook weer op nieuwe ideeën voor hun eigen dorpshuis. Het creëert een mooie verbinding, leuk om hieraan bij te dragen.” Opgegroeid op het platteland Diede is geboren in Schaijk en al vlug daarna naar Velp (Grave) verhuisd. Daar is ze opgegroeid en volbracht ze ook haar studietijd. Diede: “Ik hou ook echt wel van de rust van het platteland, dus dat ik dat in Hatert terugvind is prettig. Ik hoef niet echt in het centrum te zitten.”

Activiteit tijdens de Dorpshuizentour

 
 

Studeren en werken

Diede: “Ik ben gestart op de HAN bij de studie SPH (Sociaal Pedagogische Hulpverlening). Na twee jaar ben ik daarmee gestopt en na een tussenjaar ben ik de studie Communicatiewetenschap bij de Radboud Universiteit gaan volgen. Dat heb ik zo’n anderhalf jaar geleden afgerond. Ik ben niet meteen aan het werk gegaan, want ik had wel even de tijd nodig om goed na te denken over wat ik graag zou willen. Na de nodige sollicitaties kwam ik bij Spectrum terecht en ik ben echt heel blij met deze eerste baan. De collega’s zijn heel erg fijn, ik kan hier ontzettend veel leren en krijg alle vrijheid om te groeien. Ook is er veel aandacht voor een goede privé-werkbalans en dat was heel welkom tijdens de verhuizing.”

Een stekkende huismus

Diede: “Je mag me gerust een huismus noemen. Ik hou ervan om lekker thuis te zijn, beetje series te kijken en plantjes te stekken. Ik heb voor jou een Tradescantia zebrina (vanwege de strepen) meegenomen, alsjeblieft! En eerlijk: Er gaat ook veel dood hoor, ik probeer gewoon van alles uit. Ik maak altijd veel stekjes en geeft ze dan aan vrienden en familie. Zo ben ik nu ook de pannenkoekenplant aan het stekken. En ik ben de serie ‘Happy’ op Netflix aan het bingen. Ik hou wel van een beetje absurdistische series, met zwartgallige humor.”

Voorlezen voor blinden en slechtzienden

Als vrijwilliger gaat Diede regelmatig op vrijdag naar een studio waar ze tijdschriften en kranten voorleest. Die opnames worden dan gebruikt voor blinden en slechtzienden. Ze doet dit bij Dedicon in Grave. Diede: “Erg fijn om iets maatschappelijks te kunnen betekenen. Al zou ik het nog wel vaker willen doen, maar m’n agenda laat dat niet altijd toe.”

In de studio van Dedicon

 

Contacten in de wijk

Diede: “Omdat ik nog niet zolang in de wijk woon, heb ik weinig contacten hier, maar binnenkort komt er iemand van Talis langs, dus wie weet kom ik dan ook meer in contact met anderen in de wijk. Ik zou het ook wel leuk vinden om ergens het initiatief in te nemen, zoals bv het organiseren van een koffiemiddag. Alles op z’n tijd. Op dit moment heb ik geen relatie, maar dat wil ik wel hoor ;-). Ook dat komt vanzelf goed, heb ik alle vertrouwen in.”

Zwaai gerust als je Diede ergens in Hatert tegenkomt!

Wil je reageren op dit artikel? Stuur dan een e-mail.