Wessel: "Wat ik zeker ga missen is die heerlijke directheid."

Wessel

Misschien ben je Wessel wel eens tegengekomen in Hatert? Dat zou niet gek zijn, want hij is al 13,5 jaar opbouwwerker in onze wijk. Eventjes nog maar, want hij gaat met pensioen. Wessel Zwartsenberg kent de wijk als geen ander. Als opbouwwerker ontmoet je veel verschillende wijkbewoners, met ieder hun eigen verhaal, wens of interesse. Als opbouwwerker kun je echt iets voor de wijkbewoners betekenen. Hij heeft een groot netwerk, dus gaat hij samen met de bewoners op zoek naar hoe ze hun wensen tot uitvoer kunnen brengen. Een mooi voorbeeld is de pas opgerichte haak- en breiclub in het wijkcentrum.

Haken, breien en kletsen

Wessel: “De actieve bewoner die deze club nu helemaal zelf draait kwam een tijdje geleden naar me toe en ze gaf aan dat ze wel wat meer contact in de wijk zou willen hebben. En samen met anderen iets gezelligs zou willen doen. Ze houdt zelf erg van breien, dus zijn we vanuit haar passie op zoek gegaan naar de mogelijkheden. Nu is er nu een groep van tien vrouwen die wekelijks bij elkaar komen om samen te breien of te haken en natuurlijk om heerlijk bij te kletsen over de week en van alles en nog wat. Het is niet alleen fijn voor deze vrouwen, maar ze breien ook vaak nog spullen die ze weggeven aan andere wijkbewoners, voor het goede doel dus. Hier word ik als opbouwwerker erg blij van. Voor een wijkbewoner is de vervolgstap vanuit een goed idee nogal eens lastig, omdat ze niet weten waar te beginnen. Vanuit mijn werkwijze en netwerk in de wijk kan ik ze gemakkelijker op weg helpen, bijvoorbeeld bij het gebruik van de ruimte in het wijkcentrum.”

Vaardigheden en talenten in de wijk

Wessel werkt met de ABCD werkwijze: Assed Based Community Development. Ook wel: Wat zijn aanwezige talenten en vaardigheden en interesses van wijkbewoners en hoe willen zij die inzetten? Wat willen zij zelf doen en misschien doen met andere wijkbewoners? Het eigenaarschap ligt en blijft bij de bewoner. De haak- en breiclub is daar een mooi voorbeeld van. Wessel: “Als opbouwwerker zul je nooit sturend zijn. Ik ga niet iets organiseren en dan maar hopen dat er mensen op afkomen. Iets begint altijd bij het initiatief, de wens of het talent van een wijkbewoner.”

Contact met de opbouwwerker

Stel dat je dit leest en graag met Wessel, of zijn opvolger Gaby, in contact wilt komen. Waar kun je dan terecht? Wessel: “Je mag ons sowieso altijd bellen of mailen, zie onze contactgegevens verderop in dit artikel. Vanaf januari neemt Gaby mijn rol over, want ik ga met pensioen. Daarnaast zijn we ook vaak op pad in de wijk, bijvoorbeeld met een pop- up terras of doordat we door de wijk lopen om met bewoners in gesprek te gaan. En je kunt altijd de STIP inlopen aan de Couwenbergstraat 14 en vragen naar de opbouwwerker.”

Pop-up terrassen

Wessel: “Het zichtbaar zijn met een pop-up terras, dat werkt echt heel goed. Dan nemen we tafels en stoelen mee en gaan we willekeurig met wijkbewoners in gesprek. Altijd met het soort vragen ‘Hoe vindt u het in deze wijk?’ of ‘Is er iets dat u graag zou willen doen’, et cetera. We doen dit bijvoorbeeld op de markt, maar we hebben ook met Talis samen bij hun flats gestaan of bij de weggeefwinkel in Hatert. Dat was ook een mooie plek, omdat je daar vaak wijkbewoners tegenkomt die je normaal niet zo vaak ziet. Dan hoor je echt andere dingen en ontstaan er waardevolle gesprekken.”

Soepie doen

Sinds kort is ook het initiatief Soepie doen in Hatert opnieuw van start gegaan. Dit wordt gerund door mensen van Bindkracht10 in samenwerking met wijkbewoners. Wessel: “We koken dan verschillende soorten soep en wijkbewoners kunnen gewoon binnenlopen en voor 50 eurocent een kop soep met elkaar eten. Het leuke is dat wijkbewoners met elkaar soep kunnen eten en van elkaars gezelschap kunnen genieten. Bewoners die een volgende keer zelf willen koken nodigen we uit om een keer hun eigen favoriete soep te maken.”

Met pensioen

Wessel gaat in eind maart met pensioen en Gaby Verzuu neemt de rol van opbouwwerker van hem over. Wessel: “Ik heb hier 13,5 jaar gewerkt en daarvoor ook 13,5 jaar in de Wolfskuil. In totaal ben ik al 30 jaar opbouwwerker. Het voelt wel heel gek om te gaan stoppen, ik ben nog lang niet klaar met het vak. Ik geloof namelijk heel erg in de impact van bewonersinitiatieven.”

Regt veur z’n raap

Wessel: “Wat Hatert bijzonder maakt? De meeste bewoners geven aan dat ze Hatert een hele fijn wijk vinden om in te wonen. Ik vind het jammer dat het beeld bij mensen van ‘buiten de wijk’ vaak negatief is. Ik hoop dat dat imago ooit gaat stroken met hoe de wijkbewoners het zelf ervaren. Vorig jaar hebben we een Nacht van het ommetje in de wijk georganiseerd. Er was een grote opkomst, ook van mensen van buiten de wijk. Mensen zijn trots op deze wijk! En wat ik ook zeker ga missen is die heerlijke directheid. Ze zeggen hier gewoon wat ze vinden (regt veur z’n raap). Zo zei iemand een keer: ‘Ken je self wel lesen wat je allemaal opsrieft?’, ik vind dat heerlijk. Er is hier genoeg reuring in ieder geval.”

Contactgegevens opbouwwerkers:

Wessel Zwartsenberg:

Wessel.Zwartsenberg@bindkracht10.nl of 06 – 12 93 54 90

Gaby Verzuu:

Gabi.Verzuu@bindkracht10.nl of 06 – 19 13 62 68

 

Wil je reageren op dit artikel? Stuur dan een e-mail.