HENK EN CORNÉ: ``JE HOEFT NIET MET KUNST OPGEGROEID TE ZIJN.``

Henk en Corné

Wat een warme ontvangst: de piano klinkt aan de Vossendijk 43 en ik word meteen omringd door schilderijen. Heb je geen verstand van kunst? Lees dan vooral verder! Ik weet er ook weinig van, maar deze bankzitters hebben me enorm geboeid met hun verhaal en prachtige creaties.

Henk (75) en Marijke (72) Akkers wonen aan de Vossendijk in Nijmegen. Henk is in Hatert geboren, ongeveer op de plek waar nu het bloemenstalletje staat. Marijke is in Ooij geboren. Ze hebben elkaar tijdens een dansavond in Millingen ontmoet en na een bijzonder verhaal kregen ze uiteindelijk verkering.

Toen Henk namelijk voor de 2e date op Marijke stond te wachten, kwam ze niet opdagen. Henk ging er al vanuit dat hij een blauwtje had gelopen en gaf het op. Toen zag hij de zus van Marijke met de hond wandelen en zij vertelde hem dat Marijke met een vriendin naar het ziekenhuis was gebracht, omdat ze een ongeluk met de brommer hadden gehad. Henk vond het een bijzonder verhaal, maar is toch samen met een vriend gaan zoeken. Welk ziekenhuis? Via het CWZ kwamen ze bij het Radboud Ziekenhuis uit en daar bleek ze inderdaad te zijn. De verwondingen vielen gelukkig mee ;-).

Marijke vroeg aan Henk of hij het wilde gaan vertellen aan haar ouders, want die waren nog niet op de hoogte. Henk dus op pad naar zijn toekomstige schoonouders, terwijl ze hem natuurlijk nog helemaal niet kenden… Het klikte al snel, Henk werd meteen in de familie opgenomen.

In 1954 hebben de ouders van Henk het huis aan de Vossendijk laten bouwen. In 1984 hebben Henk en Marijke het huis overgekocht van de familie. Hun zoon Corné (52) is in het weekend van dit gesprek op bezoek. Hij woont in Den Haag en brengt regelmatig een bezoek aan zijn ouders. Meestal combineren ze dat met een museumbezoek ergens in het land. Alle drie kunstliefhebbers dus.

Marijke consumeert vooral kunst, Henk en Corné schilderen beiden. Henk hobbymatig en Corné professioneel. Hij geeft les en verkoopt zijn eigen werk.

Henk, waar is voor jou de passie voor het schilderen begonnen?

“Ik ben geïnspireerd geraakt tijdens een vakantie op een camping in Drenthe, waar je aan allerlei creatieve lessen kon deelnemen. Daar was een docente, toevallig uit Nijmegen, die lesgaf bij de Lindenberg. Door haar ben ik gaan schilderen.”

Henk en Marijke zijn beiden niet opgegroeid met kunst. Ze wisten er niets vanaf, totdat ze een keer op jonge leeftijd een galerie in Nijmegen binnenstapten en door een enthousiaste galeriehouder werden besmet. Niks elitairs, gewoon uitleggen hoe kunst voor iedereen een andere betekenis mag en kan hebben. Raakt het je? Zet het je aan het denken? Inspireert het je om iets te gaan lezen? Maakt niet uit wat een kunstwerk bij jou teweegbrengt.

Bekijk in onderstaande slider vijf schilderijen van Henk en Corné:

Schilderijen Henk en Corné

Henk: “We zagen ooit het kunstwerk ‘7 bouten op rood’ van Armando, en we begrepen het gewoon niet. Thuis zijn we naar de bibliotheek gegaan en hebben erover gelezen. Zo werden we gegrepen door de bedoeling van kunst.”

En bij jou Corné?

“Ik heb van kinds af aan getekend. Terwijl mijn vader met m’n vriendjes aan het voetballen was, zat ik liever op m’n kamer te tekenen. Het begon met ridders, daarna cartoons en stillevens en in de puberteit raakte ik onder de indruk van het vrouwelijk lichaam. De Wehkamp was een grote inspiratiebron. Ik tekende die modellen na.”

Corné was geen doorsnee kind. Hij haalt een quote van Mark Twain aan: ‘Ik laat mijn opleiding nooit mijn school in de weg staan.’ Oftewel: het leven zelf is voor Corné zijn opleiding. Ook tegen de verwachting van zijn ouders in ging hij niet naar de Kunstacademie , maar ging hij Rechten studeren. Corné: “Ik zag dat er een hoop aan de hand was als het gaat om mensenrechten en de wereldvrede. Internationaal recht en ondernemersrecht hadden mijn interesse en na mijn studie ben ik een lange tijd bedrijfsjurist geweest. Ik genoot van mijn vrienden, de status en alles wat hoort bij dat luxe leven.”

Op een gegeven moment gooide hij het roer om en wilde hij van de kunst gaan leven. De opleiding Rechten en zijn werk als bedrijfsjurist waren volgens hem de beste voorbereiding op het vak van kunstenaar. Analytisch en abstract kunnen denken zijn eigenschappen die je in beide beroepen nodig hebt.

Kan iedereen leren schilderen?

Volgens beide heren moet je wel inzicht hebben in perspectief en dergelijke, maar het is ook zeker een kwestie van discipline, nieuwsgierigheid, geduld en hard werken. Corné: “Vaak begin je realistisch en wordt je werk daarna steeds abstracter. Kunst is inderdaad het resultaat van een proces, waarin de kunstenaar allerlei keuzes heeft gemaakt en overwegingen heeft gehad. Daarom vind ik het ook niet zo lastig om het uiteindelijk te verkopen, want het proces is voor mij minstens zo relevant. En als ik het verkoop, heb ik er een extra galerie bij.”

Voor Henk is dat anders: “Ik hoef er natuurlijk ook niet van te leven, want ik ben met pensioen, maar ik vind het lastiger om het weg te doen.”

Hoe zou je elkaars stijl omschrijven?

Corné over het werk van Henk: “Magisch abstract”

Henk over het werk van Corné: “Heel goed, heel mooi”. En trots natuurlijk!

In Corné’s werk spelen licht en donker een centrale rol. Licht als de leading lady en het donker als haar danspartner. “Een goed schilderij is als een vijf-gangen-maaltijd. Je ervaart de verschillende gangen en lagen.”

Wat een mooi, warm, creatief gezin is dit! We wonen slechts op 250 meter afstand van elkaar, maar we hebben elkaar nog nooit gezien of gesproken. Dat is nu gelukkig veranderd. We sluiten uiteraard af in de moestuin van Henk, mijn persoonlijke passie.

Wil je reageren op dit artikel? Stuur dan een mail naar ophetbankjemet@gmail.com.