MONIQUE: ``WELKE KLEDING STAAT JOU HET BEST?``

Monique


Heb jij ook zoveel beeldbelafspraken de laatste tijd? En ben je je er dan ook zo bewust van hoe je er zelf uitziet? Monique weet hoe je de beste versie van jezelf kunt laten zien. Dus lees vooral verder als je wilt weten hoe je dat kunt doen.

Ik leerde Monique kennen tijdens de Green Capital Challenges van Nijmegen. Weervrouw Margot Ribberink was de uitdaging aangegaan om één jaar lang tweedehands kleding op tv te gaan dragen. Monique zocht voor haar de perfecte combinaties uit in een tweedehandskledingwinkel.

Toen ik haar sprak vertelde ze me hoeveel kleding er in de kledingindustrie wordt weggegooid. Waarom? Omdat er domweg een nieuwe collectie aankomt. Sinds dat gesprek heb ik nauwelijks meer iets nieuws gekocht. En dat blijkt ook niet nodig.

Monique, kun je in het kort vertellen wat je doet en waarom?

Monique: “Toen ik in de gaten kreeg hoeveel er in de fast fashion industrie werd weggegooid en op welke manier dit gefabriceerd wordt, wilde ik het anders gaan doen. Van fast fashion naar slow fashion dus. Dat betekent dat ik mensen bewuster wil maken van wat ze al hebben hangen in de kast, wat ze met die kleding kunnen doen en hoe ze de beste versie van zichzelf kunnen creëren.

Straalt je kleding uit wat je uit wilt stralen?
Kleding is voor sommige mensen maar een oppervlakkig iets, terwijl het je heel veel kracht kan geven. Als je bijvoorbeeld troost zoekt, heb je heerlijke troostkleding, maar dat kan er nog steeds heel goed uitzien. Ik wil mensen leren ‘Wie ben ik?’, ‘Wat wil ik uitstralen?’, ‘Hoe kan ik buiten en binnen samenvoegen?’. En met dat laatste bedoel ik dus hoe je ervoor kunt zorgen dat je uitstraling past bij wie je van binnen bent.”

Iets kleins kan een groot verschil maken
Monique: “Soms hoef je maar een heel klein verschil toe te passen en dat voelt het meteen heel anders. Zo kun je bijvoorbeeld leuke knopen, die je toch nog hebt liggen, aan een bestaande colbert naaien. Geeft meteen een heel ander beeld, en je hoeft er niks nieuws voor te kopen.

Of eens experimenten met verschillende materialen. Ik vond de kledingkeuze van Maxima op bevrijdingsdag echt een goed voorbeeld van eenzelfde kleur dragen (zwart) en het combineren van verschillende stoffen. Heel goed uitgevoerd.

Op Instagram deel ik iedere dinsdag tips, je kunt me volgen op www.instagram.com/studiobymo.”

Mag Monique in jouw kast snuffelen?

Best wel persoonlijk is dat, als Monique bij je thuiskomt en je kledingkast komt inspecteren. Toch deed ik dat. Ik was wel benieuwd wat ik met mijn bestaande garderobe anders zou kunnen doen. Haar tip was om kleding waar ik nu blij mee ben aan de linkerkant (hangkast) te hangen en daar iedere dag uit te putten. En af en toe opnieuw kiezen: welke kleding maakt me nu blij en dan dus wat kledingstukken verwisselen. Daarmee creëer je als het ware steeds een nieuwe, bestaande collectie. En een goeie tip: jurkjes die je niet meer als jurkjes wilt dragen? Draag er gewoon een zwarte, strakke broek onder en hoppa: nieuwe bestemming voor de jurkjes.

Laat je ogen spreken en focus op de tops

Monique: “Vooral met al dat beeldbellen is het des te belangrijker om ervoor te zorgen dat je ogen heel erg spreken. Jij hebt zelf van die knalblauwe ogen en grijs in je jasje, dus dat haalt het nog meer op. Ook tops worden steeds belangrijker als we meer videobellen met elkaar. Als je een wat rekbaar jasje aan doet, in plaats van een strakke colbert, dan zit je ook prettiger achter je scherm.”

Aanbod StudiobyMo

Monique: “Ik organiseer events (Dress to Express), ik kom bij de mensen thuis (Haal meer uit je kast) en ik ben nu bezig met het opzetten van een online training voor vrouwelijke ondernemers om (nog) beter voor de dag te komen. Ik vind het heel fijn als mensen zich gezien voelen, dus dat je er mag zijn. En daarnaast heb ik een passie voor sieraden.”

Ambities en start eigen bedrijf

Monique: “Ik twijfelde heel erg tussen de Mode Academie en Maatschappelijk Werk en heb gekozen voor de Mode Academie. Eigenlijk ben ik helemaal geen ontwerper, meer een stylist. Nu komen die twee ambities mooi samen: ik kan mensen stylen en het stylen doet veel meer met mensen dan alleen kledingadvies. Het is dus ook heel persoonlijk wat ik doe.

Een vriendin vroeg me een keer om mee te kijken met haar kast en toen dacht ik ‘jeetje, wat kun je hier meer uithalen!’. En toen kon ik ’s nachts niet slapen en ben ik de volgende dag mijn bedrijf begonnen.”

Tips voor in de paskamer

Monique: “Stel jezelf de volgende vragen als je een kledingstuk aan hebt, en kijk goed in de spiegel:

  • Vind je het een 10, 8 of een 9?
  • Wil je het echt mee naar huis nemen?
  • Voegt het iets toe aan mijn kast?
  • Voegt het iets toe aan mij?
  • Wat doet het met mijn gezicht?
  • Word ik hier echt heel blij van?
  • Of is het een impulsaankoop?
  • Is het een schat in mijn kast of is het het vierde zwarte truitje?”


Dan heb je er in ieder geval goed over nagedacht. En mocht je dan thuiskomen en toch niet blij zijn, breng het dan vooral weer terug naar de winkel. En er zijn natuurlijk heel veel hippe tweedehandswinkels.

Kijk voor meer informatie en contactgegevens op www.StudioByMo.nl

Lorum

Wil je reageren op dit artikel? Stuur dan een mail naar ophetbankjemet@gmail.com.