MANDY: ``HET IS FIJN OM VEEL TIJD MET M’N GROTE BROER DOOR TE BRENGEN.``

Mandy

Jaren geleden leerde ik Mandy kennen tijdens mijn eerste moves van het salsadansen. Zij was onze danslerares. Nu kom ik haar in de wijk Hatert en op het schoolplein tegen. Danst ze nog steeds? En hoe ziet haar leven er verder uit? We kruipen op het bankje en Mandy vertelt.

Mandy (52) woont met veel plezier in de Edelstenenbuurt, samen met haar dochter Danubia (9). Mandy kwam als vierjarige met haar ouders en oudere broer naar de wijk. Samen met haar broer Mark, die twee jaar ouder is, gingen ze naar Kabouterland, de huidige Vossenburcht. In het laatste jaar van de basisschool verhuisde ze naar de Meijhorst.

Havo en dansacademie

Na de basisschool ging ze naar het Dukenburg College. Tijdens de havo begon ze ook aan de vooropleiding van de dansacademie in Arnhem (nu: Artez). Dat betekende dat ze twee middagen na school en een keer in het weekend naar Arnhem ging.

Klinkt als dat je veel disclipline had?

Mandy: “Jazeker, dat had ik wel. Maar ik wilde het ook heel erg graag, dus dan doe je het wel. Toen ik mijn havo had afgerond heb ik in Arnhem auditie gedaan voor de vakopleiding ‘dansdocent’ en aangenomen. Ik twijfelde op dat moment wel of ik er echt mijn werk van wilde maken, dus ben ik daarna toch nog het vwo gaan doen en aan de studie Rechten begonnen.”

Waarom koos je voor de studie Rechten?

Mandy: “Het is niet zo dat ik dat altijd al wilde, maar ik keek naar Hill Street Blues en dat ging onder andere over strafrecht. Ik vond dat wel heel boeiend, dus ben ik Rechten gaan studeren.”

Werken als jurist

Na de studie was het nog niet zo gemakkelijk om aan het werk te gaan, het was een slechte tijd. Via werk als vrijwillig jurist bij de gemeente Ravenstein, kwam Mandy uiteindelijk bij haar eerste werkgever, de gemeente Heumen uit. Daarna heeft ze verschillende werkgevers gehad, zowel gemeenten als bedrijven. Nu werkt ze ongeveer drie jaar voor de gemeente Nijmegen als jurist en beschrijft het als ‘haar leukste baan ooit!’.

Wat doe je precies voor de gemeente? Kunnen wij jou ergens tegenkomen?

Mandy: “Ik behandel bezwaren van inwoners van de gemeente als het gaat om de fysieke leefomgevingen van mensen. Denk aan vergunningen, of bijvoorbeeld verkeersbesluiten. Dus als je als inwoner bezwaar maakt, ga ik met de inwoner in gesprek en daarna zit ik de hoorzitting voor, waarbij ik hoor en wederhoor toepas. Oftewel, dan kan de inwoner zijn verhaal toelichten en de ambtenaar uitleggen waarom ergens voor gekozen is. Aan de hand van de hoorzitting geef ik het college een advies en zij beslissen dan wat er gaat gebeuren. Het liefst zorgen we zo snel mogelijk voor een passende oplossing voor de inwoner.”

Even terug naar het dansen: doe je dit nog?

Mandy: “Ja, ik ben altijd blijven dansen, onder andere salsalessen bij Amanné. Op mijn 32e leerde ik mijn toenmalige vriend Lemos kennen tijdens een dansavond. Hij had een dansschool in Uden en daar ben ik hem op een gegeven moment gaan assisteren bij het lesgeven en daarna ging ik daar zelf lesgeven. Rond mijn 42e werd ik zwanger van Danubia, maar Lemos en ik zijn niet meer samen.

Momenteel geef ik geen les meer, maar volg ik zelf lessen bij ID Dance in Hatert, samen met Danubia. Zij zit op funky dance.”

Vertel eens wat meer over Danubia!

Mandy: “Het is een heerlijk en vrolijk kind! Ze is altijd aan het dansen, aan het bewegen en lekker expressief. Het liefst staat ze op een podium, ze is echt niet bang. Ze heeft pas nog een nummer gezongen tijdens kamp voor haar klas en auditie gedaan voor The Voice. Daar kwam ze een ronde verder, maar ze vond het zelf toch wat te spannend, en is dus niet verder gegaan.

We hebben het heel fijn samen.”

Dierentuin

Als je het instagram account van Mandy bekijkt kun je er niet omheen. Ze zijn gek op dieren: twee poezen, twee konijnen. Helaas is de hamster nog niet zo lang geleden overleden. Een hond zouden ze er nog wel bij willen, maar dat is nu wat teveel gevraagd.

Mantelzorger

Naast de zorg voor Danubia en zorgen om haar vader, die sinds vorig jaar alleen is, zorgt Mandy twee keer per week voor haar broer. Mark heeft sinds zijn twaalfde last van heftige epileptische aanvallen en zit daardoor in een rolstoel en woont begeleid. Op woensdag helpt ze met zijn persoonlijke verzorging en op zondag gaat ze altijd bij hem eten. Mandy: “Het is soms wel zwaar, maar aan de andere kant heel fijn om veel tijd met m’n grote broer door te brengen.”

Plannen en dromen

Mandy heeft een droom: ze wil ooit haar eigen yoga-studio hebben. In maart start ze met de yoga-opleiding. Mandy: “En ooit wil ik een boerderij met heel veel dieren.”

Wie weet kan ze dat wel mooi combineren, een boerderij met dieren en een yogastudio? En genoeg ruimte voor haar en Danubia om te bewegen en te dansen. Mandy, dank je wel voor je openhartigheid!

Wil je reageren op dit artikel? Stuur dan een mail naar ophetbankjemet@gmail.com.