MOHCIN EN ANTOINE: ``WE MENGEN ONS ECHT ONDER DE JONGEREN.``

MOHCIN EN ANTOINE


Een goed gevuld bankje dit keer. Mohcin en Antoine vertellen wat ze in Hatert zoal doen als straatcoach en Sjamseddine vertelt wat de straatcoaches voor hem en andere jongeren in de wijk betekenen.

Mohcin en Antoine, wat doen jullie als straatcoach?

Antoine: “We zijn er voornamelijk om overlast van jongeren te reduceren en helpen te voorkomen. Daarnaast begeleiden we de jongeren daar waar het nodig is, denk bijvoorbeeld aan schuldhulpverlening, werk zoeken, studie, huisvesting.

We bieden ondersteuning aan bij activiteiten en we geven trainingen. We zijn in de wijk dan ook voor iedereen beschikbaar. We proberen iedereen bij elkaar te brengen en uiteindelijk te verbinden. Zo creëren we wederzijds begrip en werken we aan een vertrouwensband.”

Stimuleren om te sporten en naar school te gaan
Mohcin: ”Als we actief in de wijk zijn en we komen de jongeren tegen op straat, dan gaan we een gesprek met ze aan en vragen we hoe het gaat en waar we ze mee kunnen helpen. We proberen ze te stimuleren om hun best te doen op school: bijvoorbeeld, als we de jongere tegenkomen op straat en we weten dat hij een proefwerkweek of examen heeft, proberen we hem echt te motiveren om zijn best te doen en dat hij beter kan gaan leren in plaats van rondhangen op straat. En mochten er zich eventueel problemen voordoen op school, qua gedrag, dan proberen we te bemiddelen. Ook proberen we ze te activeren om met ons te gaan sporten of bij een vereniging te gaan.”

Sjamseddine (14) woont al zijn hele leven in Hatert, in de Kastelenbuurt. Hij ging naar school op de Klumpert en zit nu bij het Rijks in het 3e jaar Zorg en Welzijn. Hij voelt zich heel erg op z’n gemak in Hatert, heeft veel vrienden en kan ook goed met de oudere jongens in de wijk opschieten.

Wat wil je na je studie gaan doen?

Sjamseddine: “Ik wil graag iets doen om jongeren te helpen, zoals wat de straatcoaches in Hatert doen. Ik loop nu drie dagen in de week stage bij de straatcoaches. De andere twee dagen ga ik naar school.”

Terug naar Mohcin en Antoine. Hoelang doen jullie dit werk al?

Antoine: “Sinds 2010 bestaan de straatcoaches in Nijmegen. En sinds 2012 ben ik zelf straatcoach geworden, waarvan de laatste zes jaren in Hatert.”

Mohcin: “Ik ben sinds augustus vorig jaar (2018) straatcoach. Daarvoor was ik werkzaam voor jongeren waarmee het vaak al mis was gegaan, nu probeer ik het juist te voorkomen, preventief dus.”

Wat voegt een straatcoach toe ten opzichte van andere hulpverleners in de wijk, zoals de Stip, sociale wijkteams, wijkagent? Of zoals Abdelmajid en Mimoun met het kickboksen?

Laagdrempelig
Mohcin: “Ik weet dat wij laagdrempelig zijn, we mengen ons onder de jongeren in de wijk. Onze toegevoegde waarde is dat wij jongeren kunnen bereiken die niet meer in beeld zijn bij hulpverleners of instanties. Omdat wij zowel de straatcultuur als de burgercultuur goed kennen, weten wij de partijen ook daadwerkelijk te bereiken, bij elkaar te brengen en uiteindelijk te verbinden. Zo creëren we wederzijds begrip en werken we aan een vertrouwensband. We gaan ook samen met hen sporten.”

Antoine: “Vaak heeft het even tijd nodig voordat ze je vertrouwen en als je dan een paar keer met elkaar gesport hebt, merk je dat het vertrouwen groeit . Daar is dus tijd en aandacht voor nodig. Sporten verbindt. We gaan ook iedere vrijdag hardlopen bij de Hatertse vennen met de jongeren (ongeveer 5 – 10 jongeren per keer), maar ook met professionals uit de wijk.”

Door wie worden jullie gebeld?

Antoine: “Door winkeliers, bewoners en jongeren zelf. We geven ook altijd visitekaartjes af, dus mensen hebben ons nummer. En het staat ook standaard in de wijkkrant bij ‘belangrijke nummers’.”

En wat gebeurt er nadat iemand jullie gebeld heeft?

Mohcin: “We proberen altijd zo snel mogelijk ter plaatse te zijn. Daarna geven we ook altijd een terugkoppeling naar degene die ons gebeld heeft. Het is prettig voor de jongeren zelf en voor de inwoners van de wijk. Oftewel, leefbaarheid voor iedereen in de wijk staat bij ons voorop.”

Antoine, kun je je een succesverhaal herinneren?

Antoine: “Een jongen van 21 was nogal terughoudend, maar door het sporten vertelde hij me dat hij in de schulden zat en konden we hem begeleiding bieden. Hij kreeg de boel weer op de rit, is gaan werken, samenwonen en uiteindelijk getrouwd. Ik lees nog wel eens berichten van hem, en het gaat hem heel goed.”

Een eerste, moeilijke stap. Daar kan een straatcoach bij helpen.
Mohcin: “Vaak zijn schooluitval en schulden in combinatie met (soft-)- drugs gebruik wel de basis dat de jongeren in problemen komen. Zo zoeken de jongeren elkaar op en versterken de jongeren elkaar. Ik hielp ook een jongen bij zijn schuld. Het lukte hem maar niet om aan werk te komen. We zijn een keer achter de computer gekropen en hebben hem ingeschreven bij een uitzendbureau. Hij kon gelijk ergens beginnen! Het belangrijkste is dat ze een eerste, de moeilijkste, stap zetten, daarna lukt er veel meer. Ze hebben vertrouwen nodig, ritme, inkomen en tijdverdrijf. Eigen regie is de key!

O ja, nog een succes (Mochin kan niet meer stoppen ;-)), een jongen had veel NS-bekeuringen en wist niet wat te doen.We hebben de NS gebeld en een betalingsregeling kunnen treffen en ook een aantal bekeuringen kunnen laten kwijtschelden. Daardoor was het openstaande bedrag gehalveerd.”

En hoe kijken jullie naar Hatert als wijk?

“Leuke wijk, er gebeurt van alles. We zijn in heel Hatert actief, alleen speelt het zich voor ons vooral af rondom het winkelcentrum en de kastelenbuurt.”

Sjamseddine, ik heb je wel eens bij het Cruyff-court gezien. Zijn er ook andere plekken in de wijk waar je met je vrienden kunt hangen, als het bijvoorbeeld te koud is om buiten te zijn?

“Jazeker, ik ga vaak naar de Chill-out, in het wijkcentrum. Dat is drie dagen per week open.” En mis je nog iets?

Is er iets wat je graag zou willen?

“Ik zou heel graag willen dat we ook ergens kunnen hangen na 22:00u ’s avonds. Nu mag dat nergens, terwijl we dat wel heel erg graag zouden willen.”

Bekijk hier de Facebookpagina van de straatcoaches in Nijmegen.

Wil je reageren op dit artikel? Stuur dan een mail naar ophetbankjemet@gmail.com.

Hennie

Hennie: De waardering die ik krijg is hartverwarmend.”

Marko: “Ed maakt de rommel en ik ruim op.”

Diede: “Een betere plek had ik me niet kunnen wensen.”