MONIQUE: ``WACHT NIET MET HULP VRAGEN!``

Monique

LEZEN EN SCHRIJVEN IS NIET VOOR IEDEREEN GEMAKKELIJK

Niet kunnen lezen of schrijven. Dat is voor veel mensen moeilijk voor te stellen. Toch zijn er in Nederland 2,5 miljoen mensen die moeite hebben met lezen, schrijven, rekenen of computervaardigheden. Dat zijn er heel veel dus!

Gelukkig is er hulp voor mensen die moeite hebben met lezen, schrijven en/of rekenen. ROC Nijmegen bijvoorbeeld biedt lessen voor volwassenen aan. Zij kijken naar je huidige niveau en maken dan samen met jou een plan, waarmee je aan de slag gaat.

Taalles in Nijmegen

Monique (45) uit Hatert volgt taallessen bij ROC Nijmegen. Vorig jaar kon ze nauwelijks lezen. “Als je naar zo’n klas gaat, zul je zien dat je niet de enige bent. Ook niet als je gewoon in Nederland bent geboren.”

Als kind niet naar school

Hoe kan het dat je als volwassen vrouw niet goed kunt schrijven en lezen?

“Ik was vroeger een bang meisje. Ik wilde niet naar school, want ik werd gepest. Mijn moeder was heel lief voor mij en dwong me niet om naar school te gaan.” Achteraf vindt ze dat natuurlijk wel heel jammer. Ze heeft haar eigen kinderen (nu 22 en 18) wel altijd naar school gestuurd. Dat vindt ze erg belangrijk.

Tip van Monique: “Vraag hulp!”

Hoe ben je bij ROC Nijmegen terechtgekomen?

“Toen ik werkloos werd en in de WW terechtkwam, kwam ik bij het UWV terecht. Het lukte niet om de formulieren in te vullen, dus ik moest wel hulp zoeken. Het UWV hielp me om contact op te nemen met ROC Nijmegen. Daar ben ik, onder andere door Mia Pouwels, ontzettend goed opgevangen en geholpen.”

Klasgenoten

Hoe is het om ‘weer’ in de klas te zitten?

“Heel leuk eigenlijk. En iedereen werkt op zijn eigen niveau en iedereen heeft respect voor elkaar in de klas. Niemand wordt uitgelachen. En heel belangrijk: domme vragen bestaan niet!”

Tijdens de taalles krijgt ze onder andere dictee, dit vindt ze superleuk. Ook nieuwsbegrip is een leuk onderdeel: een stuk uit de krant lezen en erover praten met de groep. Lezen wordt dan leuk! Ja, ze krijgt ook huiswerk, bijvoorbeeld het Jeugdjournaal kijken.

Hoe gaat het nu?

Het gaat goed met Monique. Haar laagste cijfer is een 8,7. En ze heeft nu zelfs een boek bij de bibliotheek gehaald: ‘Moord in de Bloedstraat’ van Annejet van der Zijl. Dit zijn korte misdaadverhalen.

Monique typte nooit punten en komma’s in haar whatsapp-berichten. Nu doet ze dat wel. Natuurlijk maakt ze nog wel eens een fout, maar veel minder! En ze laat haar berichten vaak controleren door haar dochter.

“Mijn zoon heeft ook moeite met lezen. Ik ga soms samen met hem taarten bakken en dan lezen we samen op het pak hoe je het moet doen. Dat gaat niet altijd goed, dan moeten we soms weer terug naar de winkel, omdat we iets zijn vergeten.”

Eigen kinderen niet voorgelezen

En als haar gevraagd wordt of ze haar kinderen vroeger wel kon voorlezen, schiet Monique vol. “Dit doet zoveel pijn, want, nee, dat kon ik dus niet.” Of haar kinderen haar dat kwalijk nemen? “Nee, zeker niet. Ze begrijpen het heel goed. En ze zijn nu heel trots op me.”

Hardop voorlezen

“Als ik een tekst lees, lees ik hem vaak hardop voor. Dat helpt. Dan begrijp ik het beter.”

“Nu is het mijn tijd!”

Ze heeft altijd voor de kinderen gezorgd en nu vindt ze dat het tijd is om voor haarzelf te zorgen. Eindelijk heeft ze rust in haar leven.

Sinds kort is ze ook vrijwilliger bij Waterrijk in Hatert. Zodra ze op niveau is, bij taalles, wil ze de opleiding ‘verpleegkundige helpende’ volgen. Een mooie nieuwe stap voor Monique.

Tip voor anderen

Gelukkig is Monique wel mondig genoeg. Ze schaamt zich niet en als iets niet lukt, vraagt ze hulp. Dat is ook haar tip voor anderen: “Vraag hulp! Probeer het niet in je eentje op te lossen.”

Meer informatie over de taalles

Wat leert u?
Schrijven: formulieren invullen en een brief, sollicitatiebrief of verslag schrijven.

Lezen: een bijsluiter lezen, ondertiteling van tv, de krant, de post of instructies van uw werk

Spelling: lastige woorden schrijven met bijvoorbeeld, d/dt, ij/ei en f/v.

Rekenen: geldzaken, optellen, aftrekken, breuken en procenten.

Computer: werken met e-mail, sociale media, informatie zoeken op internet, internetbankieren.

Hoe leert u?
U leert:

  • in uw eigen tempo,
  • op uw eigen niveau,
  • wat u wilt of moet leren en
  • in kleine groepen.

 

Voor wie?
Voor volwassen van 18 t/m 65 jaar

Waar?
Nijmegen, Wijchen, Beuningen, Groesbeek

Aanmelden en/of meer weten?
Kijk op: roc-nijmegen.nl
Bel: 024 – 890 4024
Of mail naar: educatie@roc-nijmegen.nl

Wil je reageren op dit artikel? Stuur dan een mail naar ophetbankjemet@gmail.com.