PIET: ``BUURVROUW, JE HEBT EEN LEKKE BAND.``

Piet

“Dit doen we vanaf nu iedere maand hè?” roept Piet me toe, terwijl hij lachend terug naar huis gaat. Gedurende het interview gooit hij er wel vaker een grapje in… zegt veel over hoe hij in het leven staat, lijkt het.

Mooi om te zien wat Piet allemaal laat zien tijdens het gesprek: vurig als hij over onrecht spreekt en ietwat emotioneel als hij het over zijn kleinkinderen heeft. Ik zit hier duidelijk met een hele trotse opa. Hij heeft ooit beloofd altijd mee te gaan naar de voetbalwedstrijden, dus dat doet hij dan ook. Met veel plezier.

Familie inclusief ‘Ekkie’

Piet is getrouwd met Wilma, ze hebben twee dochters en vijf kleinkinderen, waarvan de oudste zestien en de jongste twee jaar is. En twee lieve schoonzoons. En het leuke is: ze wonen allemaal lekker in de buurt, dus kan hij ze vaak zien. Piet: “Onze jongste dochter komt zelfs elke dag even langs voor een kop koffie.” En daarmee is zijn familie nog niet compleet, want zijn allerbeste maat Fred is altijd van de partij, ook als ze met z’n allen op vakantie gaan. Fred komt doordeweeks regelmatig langs om eten te halen. Hij werkt in ploegendiensten. En in het weekend is hij er altijd en blijft hij ook slapen. Fred is dus echt familie. De kleinkinderen noemen hem allemaal ‘Ekkie’. Piet heeft geen idee waarom, maar die naam gebruiken ze al jaren.

Opgegroeid aan de Hatertseweg

Piet groeide op in het huis naast kapsalon De Kluis. Hij heeft daar achttien jaar gewoond, samen met zijn ouders en veertien broers en zussen. Piet is een van een tweeling. Daarna heeft hij nog in de Goeman Borgesiusstraat gewoond en nu wonen ze aan de Ruys de Beerenbrouckstraat. Op naar 50 jaar vrachtwagenchauffeur! Hij is al achtenveertig jaar vrachtwagenchauffeur. En ondanks zijn pensioenleeftijd weet hij nog niet van stoppen. Piet werkt nog steeds twee dagen in de week voor Van Wees in Malden. Hij heeft dit bedrijf van het begin af aan meegemaakt. Piet: “We begonnen met vier auto’s en inmiddels zijn het er tweeënzestig.” Twee zussen van hem zijn getrouwd met twee broers van Van Wees. En die zussen zijn in dezelfde week getrouwd als een andere broer van Piet: “Dus dat waren drie bruiloften in één week!” Hij wil het werk het liefst de vijftig jaar volmaken. Voordat hij vrachtwagenchauffeur werd liep hij er ook al rond, om te helpen in de garage en om te strooien. Piet: “Dit is al het vijfentwintigste jaar dat ik kerstpakketten rondbreng. Ik heb drieëntwintig jaar de snelwegen in de omgeving gestrooid en zevenentwintig jaar in de garage gewerkt. Het mooie aan het vak? De vrijheid, het contact met mensen, je komt overal. Ik was ooit tweede chauffeur, die penning heb ik nog wel ergens liggen. Ik had net wat minder kilometers op de teller dan nummer één.”

1300 leden bij SV Hatert

Piet denkt dat best veel mensen in Hatert hem kennen. Tenminste de mensen die er al lang wonen. Piet: “Ik heb nog gevoetbald bij SV Hatert. Ik was niet heel goed hoor… op dat moment had SV Hatert nog 1300 leden.”

“Ik help andere mensen graag”

Piet: “Op de andere dagen werk ik graag in de tuin en rommel ik aan, in en om het huis. Ik ben eigenlijk altijd wel bezig, ook voor anderen. Ik help andere mensen graag. Zo had mijn overbuurvrouw laatst een lekke band. Ik zag haar aan komen rijden en zei ‘Buurvrouw, je hebt een lekke band’. Dus ik naar de garage met haar band en even een nieuwe band geregeld.”

Genieten van een frietje

Piet: “Ik eet het allerliefst thuis, want Wilma kan heel goed koken. We gaan ook wel eens uit eten, maar ik moet zeggen dat het thuis meestal het lekkerst is. En ik kan net zo goed genieten van een frietje als van savooiekool hoor!” Winterberg Piet: “Wilma en ik gaan ook weleens een weekendje weg, maar we willen allebei het liefst op zondag weer op tijd thuis zijn, voor als de kinderen langskomen. Binnenkort gaan we met z’n allen op vakantie naar Winterberg, wandelen, winkelen, midgetgolfen. En Fred gaat natuurlijk mee!” En dat Piet een beetje bekend is in Hatert, dat klopt, want op weg terug naar huis kom ik Petra tegen. Zij zat zo’n vijf jaar geleden op het bankje. “Ik heb net Piet Vonk gesproken”, vertelde ik haar. Petra: “Oh, Piet, die heeft toch 2 dochters? Ja, die ken ik wel…”

Wil je reageren op dit artikel? Stuur dan een mail naar ophetbankjemet@gmail.com.