SANDER EN MARGRIET: ``WE HEBBEN AL GROEPEN VANAF 6 PERSONEN.``
SANDER EN MARGRIET
Druk bellend komt ze eraan lopen, Margriet. Ja, zo ken ik haar ook van het schoolplein. “Nog even snel iets regelen met een docent, zodat er vervanging is.” En dan ploft ze neer. “Komt Sander ook?”, vraag ik haar.
“Euh, ja, ik denk het wel. Even bellen.” En dan komt ook Sander eraan, we zijn compleet!
Margriet en Sander hebben in 2017 hun bedrijf ‘Nederlands de Baas’ opgericht, in Hatert: de school voor integratie en Nederlands voor anderstaligen. Onze kinderen zitten op dezelfde school, daar ken ik haar van. Ik vroeg of ze op het bankje wilde vertellen over hun school.
De Baas-school
Ze noemen hun school ‘Nederlands de Baas’, zodat nieuwkomers en anderstaligen zo prettig mogelijk de Nederlandse taal de baas kunnen worden. Maar ook omdat Margriet’s achternaam Baasbank is. De naam van hun bedrijf is voor de cursisten nog wel lastig en wordt dan ook vaak de Baasschool genoemd, niet te verwarren met de basisschool.
Abdelrahman Albokaie (Syrië): “Gezellige sfeer en persoonlijke aandacht. Ik vind het gewoon goed.”
Cursisten en docenten
De cursisten komen meestal via-via bij hen terecht. Ze hebben veel Syrische cursisten, maar ze komen ook uit Iran, Irak, Somalië en Eritrea. De Syrische deelnemers delen hun ervaringen met vrienden via Facebook en Whatsapp-groepen en zo weten ze Margriet en Sander goed te vinden.
Er werken op dit moment zes docenten voor de ‘Baas-school’.
Kleine groepen
In Nijmegen zijn er ongeveer 5 à 6 aanbieders voor NT2-klassen (klassen voor mensen die Nederlands als 2e taal leren). Nederlands de Baas onderscheidt zich door kleine groepen. Op dit moment hebben ze in Nijmegen ongeveer 60 cursisten en de groepen bestaan al vanaf 6 à 7 personen. Ze geven ook les in Gennep en Nieuw-Bergen.
Ahmed Shawish (Syrië): “Heel goed, altijd herhalen, wij gaan ook naar buiten, naar de winkel, naar de boerderij, naar de molen. We spreken alleen Nederlands in de les. Als iemand een ander probleem heeft, kunnen ze ook jou helpen. Ze kunnen altijd helpen als je vragen hebt of iets niet begrijpt op het nieuwe werk.”
Een klaslokaal staat in hun eigen tuin en een ander lokaal bevindt zich naast de Klumpert.
Lees meer over hun aanbod op www.nederlandsdebaas.nl. Nu terug naar Margriet en Sander.
Wat is jullie beider achtergrond?
Cultureel antropoloog en jobcoach
Margriet: “Ik heb de opleiding tot cultureel antropoloog gevolgd en jaren als docent maatschappijleer gewerkt. Op een gegeven moment heb ik de stap gezet naar NT2-docent, eerst als ZZP’er. Na een tijdje voor opdrachtgevers te hebben gewerkt, wilde ik mijn eigen onderneming gaan opzetten. Sander, al langere tijd ondernemer, wilde deze uitdaging graag met me aangaan.”
En jij Sander?
Sander: “Ik heb een hele andere achtergrond, onder andere in de ontwikkeling van app’s en e-commerce, maar ik heb inmiddels ook een certificaat gehaald, waarmee ik cursisten kan ondersteunen op de werkvloer, als jobcoach.” Het was oorspronkelijk niet zijn bedoeling om zich er full-time mee bezig te houden, maar inmiddels kan hij zijn dagen er goed mee vullen.
“Wat je vaak ziet, is dat mensen angst hebben om aan het werk te gaan, omdat ze bang zijn dat ze dan allerlei toeslagen kwijtraken, met als gevolg dat ze financiële problemen krijgen.”
Hamed Rafieithaghanaki (Iran): “Als je snel Nederlands wil leren, moet je bij Nederland de Baas leren. Het is geweldig!”
Ghada Ibrahim (Syrië, net begonnen): “Ik heb voor deze school gekozen, omdat ik heb gehoord van een andere cursist dat deze school heel goed is. Dit is mijn 7e les op deze school. De school is erg goed en de docent ook en de klas is ook zeer aangenaam. De manier van werken is heel goed. Ik ben erg blij, want na nog minder dan 20 dagen kan ik al een beetje lezen en Nederlands begrijpen.”
Hoelang blijven de cursisten gemiddeld bij jullie?
Margriet: “Cursisten die een kort traject kunnen doorlopen, omdat ze bijvoorbeeld al op een bepaald niveau zitten, blijven drie tot vier maanden. Nieuwkomers die echt onderaan moeten beginnen blijven anderhalf tot twee-en-een-half jaar op cursus.”
Sprookjeshuwelijk
In hun privé-leven hebben ze een bijzondere tijd achter de rug: afgelopen zomer zijn ze in België getrouwd en dat schijnt een heus sprookjeshuwelijk te zijn geweest! Samen met de vier kinderen, vrienden en familie zijn ze in een kasteel getrouwd, dus nu man en vrouw.
Spontane huwelijksreis
Ze gaan het geld van de bruiloft gebruiken om met het gezin naar Nepal te gaan. Daar staat het schooltje van een van de cursisten en ze vinden het heel mooi en leerzaam voor hun eigen kinderen om te zien hoe het er in een ander deel van de wereld aan toe gaat. Geen geld voor een huwelijksreis dus? Jawel hoor, Sander heeft geregeld dat hun eigen huis twee weken via Airbnb werd verhuurd en zo konden ze de tickets naar Vietnam betalen.
Lekker spontane actie, zo’n huwelijkreis. En ook passend bij de indruk die ik van deze twee mensen heb gekregen: levensgenieters, erop gericht om anderen verder te helpen, soms wat chaotische en ad-hoc, maar het komt uiteindelijk wel elke keer op z’n pootjes terecht.
Wat is jullie band met Hatert?
“We wonen er heel fijn, alles is dichtbij. De winkels, de dansschool, de bibliotheek, maar ook onze eigen lokalen kunnen we dichtbij huis huren. Veel cursisten komen ook uit de wijk en dan is het fijn voor ze dat ze naar school kunnen lopen. We halen Turkse pizza bij Bulut, friet kapsalon bij Multi, kappersbeurt bij Önder, kippendijen bij Dunya en ik heb mijn bruiloftskleurtje ook gewoon hier uit Hatert. Met de hond en de kinderen kunnen we ‘s zomers heerlijk door het hoge gras lopen bij het kanaal. Alleen de processierupsen waren heel vervelend.”
Wil je reageren op dit artikel? Stuur dan een mail naar ophetbankjemet@gmail.com.