HANS: “SPIEGELBAK, VIERKANTE BAK, …”

DE HATERTSE SJOEL VERENIGING (HSV)

Sjoelen saai? Nou in Hatert dus helemaal niet!

Want heeft u weleens gehoord van een slotenbak, een blinde bak, een spiegelbak, een tunnelbak, een franjebak, een hobbelbak, een gatenbak, een mini-bak, een paardenbak of een vierkante bak? Nou, nee, ik niet dus.

Er wordt iedere week in Hatert gesjoeld, maar eens in de drie weken zijn daar heel bijzondere sjoelbakken te vinden: maar liefst 10 verschillende soorten!
Het zogenaamde ‘varianten’.

Ik mocht er aan het begin van zo’n sjoelavond bij zijn, samen met fotografe Judith. Wat zo ontzettend leuk is om te zien, is de passie waarmee de leden aan het sjoelen deelnemen. Dit is ‘serious business’, zeker geen theekransje.

Hans Greve (59), 2e van rechts op de foto, bestuurssecretaris: “Op dit moment hebben we net genoeg leden, maar eigenlijk te weinig als er op een avond ook nog afzeggingen zijn. We zouden er heel graag meer volwassenen bij willen.”

Want dat het alleen voor mensen op hoge leeftijd leuk is, dat blijkt dus helemaal niet waar te zijn. Inge Knijf (28) en Irna Geurts (55) zijn daar het bewijs van. Zij komen al lange tijd met veel plezier naar de club toe. De moeder van Irna, Bets Geurts (83), is ook al jaren lid van de sjoelclub en voorzitter van het bestuur. Moeder en dochter met een gezamenlijke hobby dus! Op de foto hieronder Inge, Bets en Irna op het bankje.

Eigenlijk zou je dus wel heel graag een oproep plaatsen begrijp ik?

Hans: “Jazeker, het zou heel erg leuk zijn als er meer mensen lid worden van de sjoelclub, zodat we iedere week weer met veel mensen kunnen sjoelen. Iedereen is welkom! Zeker ook mannen, maar ook wijkbewoners die wat jonger zijn. En we bieden ook mogelijkheden om bestuurs- of organisatietaken op je te nemen, dat maakt het misschien nog eens extra leuk om aan te sluiten. Enige criterium is dat je wel moet kunnen tellen. Ach, en als dat niet lukt, dan helpen anderen je wel weer.”

Meer dan alleen sjoelen

“Sjoelen is voor ons meer dan gewoon een spelletje. Het is een sociaal gebeuren, je blijft scherp en iedereen is echt fanatiek en gedreven om te winnen. We zetten wel altijd een rustig achtergrondmuziekje op, anders is het wel heel stil en hoor je alleen de sjoelschijven.

En als er iemand van de club langdurig ziek is, gaat er altijd wel iemand vanuit het bestuur bij deze persoon op bezoek. Het gaat dus verder dan alleen op dinsdag met elkaar sjoelen.

En tijdens de kerst zorgen we voor een gezellige bijeenkomst met elkaar.”

Franjebak?

Hans vindt zelf de sloten- en de gatenbak het leukst om te doen. Pardon? Ja, ik hoor het goed. “De bakken hebben allemaal zo hun eigen naam:

Slotenbak, blinde bak, spiegelbak, tunnelbak, franjebak, hobbelbak, gatenbak, minibak, paardenbak en vierkant-bak. Nieuwsgierig geworden naar wat je bij deze bakken moet doen? Kom dan eens kijken op dinsdagavond!

En als je overweegt om lid te worden, kun je eerst 1 tot 2 maanden proefdraaien, zodat je ook weet wat je niveau is. Je niveau? “Jazeker, je wordt op een avond ingedeeld bij mensen met hetzelfde niveau en zo kun je je eigen scores steeds weer verbeteren. Als je eenmaal lid bent, betaal je € 6,50 per maand contributie. Daar kun je dus vier keer voor sjoelen.”

Hierboven zie je een voorbeeld van het scoreformulier.

Op gevoel sjoelen

De moeder van Hans sjoelt niet bij de club, maar nog wel in haar verzorgingstehuis. Ze is 93, dement en blind. Toch vertelt haar begeleider wat haar score is en sjoelt ze puur op gevoel en ervaring. Prachtig toch?

Dus: ben jij op zoek naar avontuur en vertier op de dinsdagavond in Hatert?
Dan ben je bij de sjoelclub aan het juiste adres!
(Iedereen met een passie voor sjoelen is welkom)

Neem contact op met secretaris Hans Greve of kom gewoon vrijblijvend kijken op de dinsdagavond van 20:00 – ca 22.15 uur.

Hatertse Sjoel Vereniging

Wijkcentrum Hatert, Couwenbergstraat
E-mail: johannesgreve@outlook.com of bel: 06 45 152 166

Wil je reageren op dit artikel? Stuur dan een mail naar ophetbankjemet@gmail.com.