TREES: ``IK HOOP OP MIJN 90STE NOG TE DANSEN.``

Trees

In het wijkcentrum kruipen Trees en ik samen aan het tafeltje, achterin, kunnen we even rustig kletsen. ‘Op welke liedje kan ik niet stil blijven zitten?’ staat er op het theezakje van Trees. Trees hoeft hier niet lang over na te denken: “De Engelbewaarder van Harrie Jekkers”. Benieuwd naar haar verhaal!

Trees Rengers – Huijbers (85) is geboren in Overasselt. Ze komt uit een gezin van maar liefst 18 kinderen. Zelf is ze nummer 15 samen met haar tweelingszus Corry, haar ziet ze nog regelmatig. Na hen kwam er alleen nog een broertje, de rest is dus ouder. Van de 18 kinderen zijn er nog vier over. Toen Trees 18 jaar was is haar moeder hertrouwd en verhuisden ze naar Nijmegen, naar de Pootstraat.

Sjaak, Mia en Nol

In 1960 is Trees getrouwd met Sjaak Rengers. Trees: “We hadden onze eerste woning in de Ruijterstraat. Een kleine woning, waar onze dochter Mia is geboren. Rond 1967 zijn we vanuit de Ruijterstraat naar Hatert verhuisd, naar de Franse van de Puttestraat. Ik woon dus al meer dan 45 jaar in Hatert.”

Hun dochter Mia is nu 60 en woont in het waterkwartier, samen met haar hondje Ivy. Iedere zaterdag gaat Trees nog naar haar dochter toe met de auto. Trees: “Sjaak en ik zijn later samen naar De Weem verhuisd en 23 jaar geleden is Sjaak helaas komen te overlijden. Zes jaar later ontmoette ik via een wederzijdse vriendin mijn huidige vriend Nol, met wie ik dus nu alweer 17 jaar samen ben. Maar we gaan niet samenwonen hoor! We wonen allebei op onze eigen plek, Nol heeft ook een eenpersoonsappartement, en het latten bevalt ons prima.”

Horeca-dier

Voor haar huwelijk heeft Trees altijd in de horeca gewerkt, als serveerster. Na het trouwen hield dat op, zo ging dat in die tijd. Toen ze ouder was heeft ze tien jaar als ontbijtserveerster bij het Mercure Hotel bij het station gewerkt. Dat was hard werken. Uiteindelijk is ze ook afgekeurd en kon ze dit werk niet meer volhouden. Dat was voor Trees geen reden om stil te gaan zitten. Ze heeft altijd veel vrijwilligerswerk verzet, zoals collecteren voor wel vijf verschillende goede doelen. Vanwege haar vrijwilligerswerk heeft ze zelf een lintje ontvangen.

In de kerk – zingen, lezingen, ontmoeten

Al 44 jaar zingt Trees als sopraan in het kerkkoor in Hatert. Trees: “Iedere donderdagavond hebben we onze repetitie en twee keer in de maand op zaterdavond treden we op. Ook ben ik lector in de kerk, en verzorg ik lezingen op het altaar.” Ze is dus iedere zaterdag in de kerk te vinden: zingend of op het altaar voor een lezing. Haar vriend Nol gaan dan ook altijd mee. Trees: “Ik merk wel dat de groep steeds kleiner wordt. Eerst waren we nog met ongeveer 40 mensen in het koor, maar dat zijn er nu nog maar 20. Het zou mooi zijn als er nieuwe en meer jonge mensen bij het koor komen.”

Iedere dinsdagochtend is er een dienst in de kerk. Trees: “Rond 8:15 uur ben ik dan aanwezig in de kerk om de koffie klaar te zetten. Na de dienst blijven we vaak met zo’n 13 mensen koffiedrinken. Het is een belangrijke plek om samen te komen voor mensen die hun verhaal graag kwijt willen of anderen willen ontmoeten.”

“Ik hoop dat er meer en ook jonge mensen bij ons kerkkoor gaan komen.”

Voetjes van de vloer – met Nol

Wie denkt dat je op je 85e rustig moet gaan zitten, die heeft het mis. Trees: “Ik ga zes keer in de maand stijldansen, op verschillende plekken: in het wijkcentrum van Hatert, de Ark in Nijmegen-Oost, in het wijkcentrum in Wijchen, de Biezantijn in het waterkwartier of in het oud burger gasthuis. Op iedere plek is er weer andere muziek. Ik dans altijd samen met Nol. Nol kan goed dansen!”

Wat is je geheim?

Trees is een fitte, frisse vertoning en gaat altijd verzorgd gekleed de deur uit. Niks lijkt haar te veel, als je hoort hoe haar agenda eruitziet. Wat haar geheim is? Trees: “Niet roken, geen alchol en gezond eten. Ik ben eigenlijk nooit ziek. Ik hou van koken, het liefst met veel groenten. Daarnaast ben ik veel onder de mensen, heb een rijk sociaal leven. Als ik iets voor een ander kan doen, doe ik dat.”

Wil je reageren op dit artikel? Stuur dan een e-mail.